2015. április 29., szerda

Belépő a zónarendszerbe

Teljesen kezdőknek, és azoknak akik nem szeretnének belemélyedni a fekete fehér filmhívás kalibrálásának, rejtelmeibe ;-) De azért szívesen belekóstolnának valamelyest a zónarendszerbe:

Ez egy erősen leegyszerűsített dolog lesz. Pl. nem foglalkozunk a csúcsfényekkel, csak reméljük, hogy nagyíthatóak maradnak.
Ezért a végeredmény bizonyos esetekben, akár jelentősen is rosszabb lehet, mint a zónarendszer átfogó alkalmazásával. Magam az Adams által ajánlott őt hívás közül, hármat használok N-2; N; N+2; (Ez már maga is egy erős egyszerűsítés.), az ezekkel szerzett tapasztalatok alapján teszem az alábbi ajánlást (Módszernek nem is igazán mondanám.). Ha valakit érdekel a teljes módszer, katt az oldalak fülön a „zónarendszer” -re.


Ha süt a nap az „N” hívás, és a fény a hátunk mögül süt, erős oldalfényben már nem biztos a dolog.
Film:
Ilford Delta100 Hívó: Xtol 1+1 20ºC 7min 30s (Percenként 3x forgatás.) ez ISO100
A fényt a sötétekre mérjük, és kettővel szűkebb blendét, vagy kettővel rövidebb időt állítunk be.

Nem süt a nap borús idő van, ez N+2 hívás.
Film: Ilford Delta100  Hívó: Xtol 1+1 20ºC 13min (Percenként 3x forgat.) ez ISO200
A fényt a sötétekre mérjük, és kettővel szűkebb blendét, vagy kettővel rövidebb időt állítunk be.


Ellenfényes, vagy éjszakai képek N-2. Ide tartozhatnak az erős oldalfényes felvételek is.
Film: Ilford FP-4    Hívó: PMK   20ºC 13min (Percenként 3x forgat.) ez ISO50

A fényt a sötétekre mérjük, és kettővel szűkebb blendét, vagy kettővel rövidebb időt állítunk be.
Itt kivétel lesz az éjszakai képek, mert a sötétek olyan sötétek, hogy a fénymérők nagy része nem fog mérni, mert kívül esik a mérési tartományon. Ebben az esetben a lámpákhoz közeleső falrészletre lehet mérni, és azt kell figyelembe venni, de 4Fé hosszabbat kell exponálni, és természetesen figyelembe kell venni schwarzschild effektust

Természetesen a fentiek, közel sem hozhatnak olyan eredményt (Főleg problémás esetekben.) fekete fehér filmhívás és analóg laborálás esetén, mint a teljes módszer ismerete (használata), de remélem akik kipróbálják, viszonylag jól nagyítható negatívot fognak kapni. Ez talán egy jobb megoldás lehet (Főleg nem mozgó témák esetében.), a kézi fénymérővel „belemérek a vakvilágba”, a középhangsúlyos és mátrix méréssel szemben. Az ajánlott filmek és hívók nagyon finom szemcsét, jó érzékenység kihasználást, és jó felbontást (élességet) biztosítanak. Ezek nem a legolcsóbb lehetőségek, de mivel nem mértük össze a fénymérőinket, se a hívásotokat nem kalibráltuk, remélhetően marad annyi tartalék, hogy elégedettek lesztek a végeredménnyel.
Ha valaki komolyabban belevágna a dolgokba, kezdésként nézzen rá erre:
http://zonarendszer.blogspot.hu/2015/04/kalibralas-muszerek-nelkul-hogyan-lehet.html
Szívesen veszem az észrevételeket, azok közül akik kipróbálták.



Papírképről szkennelve. Szkennelte: Horváth László



Ha kérdésed lenne, vagy jelentkeznél labortanfolyamra (Részletek „Főoldal” labortanfolyam fül.) laborzona@gmail.com 
 

Megjegyzés:

2022-06-18 -án az „N” hívást frissítettem, Tmax100 -ról Delta 100 -ra, amikor az eredetit írtam a Tmax100 ára 30-40% olcsóbb volt a D100 -nál, mivel a saját gyakorlatomban a legtöbb az „N” hívás volt ezért megérte, a D100 picit jobb volt N híváson. Viszont „N+2” a Tmax100 már szemcsésebb és életlenebb volt jól láthatóan, ezért ajánlottam a D100 egyértelműen, most viszont a Tmax100 ára nagyon megemelkedett a D100 -hoz képest ezért az egész túlhaladott probléma. Valószínűleg az „N-2” hívást is D100 -ra fogom ajánlani, de a kísérletek még folyamatban vannak, és akkor csak egyféle filmet lehet használni.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése