2015. április 21., kedd

Kalibrálás műszerek nélkül_01


 
Kis Lajos Grafikája ;-)


Kalibrálás műszerek nélkül:
Hogyan lehet csekkolni viszonylag egyszerűen, csak fénymérő használatával, a fekete fehér filmhívást. (Nagyított kép ill. nagyítógép szükséges, no meg jegyzettömb. ;-).
Nézel egy olyan témát amin van kb. 6Fé különbség (Fontos, hogy ne változzon a megvilágítás.) A film névleges ISO –ját beállítod a fénymérődön, megkeresed a legsötétebb pontot arra exponálsz, de 2Fé rövidebbet (vagy kettőt zársz a blendén.), majd + -  1,5-2Fé ½ vagy 1/3 fényérték lépésekben (Attól függően milyen pontosságot szeretnél, illetve mit tud a fényképezőgéped.). A téma többi részletét is leméred és feljegyzeteled. Előhívod a filmedet ahogy szoktad, vagy a gyári ajánlás szerint. A film száradása után, nagyítást végzel az általad használt papírra nagyítógéppel stb., a papírt úgy exponálod, hogy látszódjon a nega alapfátyla és mellette legyen egy olyan csík ahol a nagyítógép fényét nem takarja a film. A próbacsíknál az a jó expo érték, amikor az alapfátyol ugyan olyan fekete mint a szél. A nagyítógép objektívjén nyitsz 1/3 esetleg ½ blendét. És a próbacsík alapján jónak talált expó idővel csinálsz nagyítást, (Vagy kontaktot, a lehetőségeid szerint.) Most megnézed ezzel az expóval melyik az a kép amikor szépen látszanak a feketékben a részletek (Ebből tudod meg a tényleges ISO -t), ill. látni fogod mekkora a film / hívás / papír stb. Fé átfogása. Más kérdés, hogy tetszeni fog é a kontraszt. Ha rajta van 6Fé a papíron, de neked túl lágy, akkor választhatsz keményebb filmhívást (Ez esetben szemcsésebb és életlenebb lesz a végeredmény. Lásd az alaptulajdonságok oldalt.), vagy nagyíthatod keményebb papírra, persze mindkét esetben +fényt adni a kiégett részekre. Meg hívhatod lágyabbra is a filmet. Az hogy kinek mennyi részlet „kell” a Téma sötét részeiben az erősen egyéni, témától és hangulattól is függhet...


Ez a fenti eljárás 1 adott hívás meghatározására alkalmas. Hogy több mosósított hívást is meghatározhass, több ilyen próbát kell végezned.

Ha a sötétek (Amikben vannak részletek.) felett 5Fé –is jól látható részletek vannak, de a sötétek feletti 6Fé már kiégett, akkor ez a hívás Normál hívás volt.

Ha a sötétek (Amikben vannak részletek.) felett 3Fé –is jól látható részletek vannak, de a sötétek feletti 4Fé már kiégett, akkor ez a hívás N+2 hívás volt.

Ha a sötétek (Amikben vannak részletek.) felett 4Fé –is jól látható részletek vannak, de a sötétek feletti 5Fé már kiégett, akkor ez a hívás N+1 hívás volt.
Ha a sötétek (Amikben vannak részletek.) felett 7Fé –is jól látható részletek vannak, de a sötétek feletti 8Fé már kiégett, akkor ez a hívás N-2 hívás volt.
Ha a sötétek (Amikben vannak részletek.) felett 6Fé –is jól látható részletek vannak, de a sötétek feletti 7Fé már kiégett, akkor ez a hívás N-1 hívás volt.

Ha valakit érdekel műszerekkel hogyan, katt a Főcím mellett a kalibrálás fülre.
És itt is szeretném megköszönni, Szilágyi Sándornak a zónarendszer összefoglalót.
 
 
 


Üdvözöllek!
Ha kérdésed lenne, vagy jelentkeznél labortanfolyamra (Részletek „Főoldal” labortanfolyam fül.) laborzona@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése