2015. április 27., hétfő

Osztott szűrőzés, fekete fehér nagyításkor *:

Osztott szűrőzés, fekete fehér nagyításkor *:

Mit jelent ez a gyakorlatban. Ha Multi (Poligrade, Variograde) fotópapírt használunk különböző kontrasztokat tudunk elérni, szűrőlapokkal vagy színes nagyítófejjel. (Magam a szűrőlapokat használom.)
http://www.ilford.hu/files/frameset_termek.htm Osztott szűrőzésnél csak a két szélső szűrőt a „00” (sárga) és az „5” lapot (bíbor) használjuk. (Színes nagyítófej esetén, a „M” bíbor a „Y” sárga „szűrő” véghelyzetét. Csak az egyik vagy a másik van maxra felcsavarva.)

 

A két szűrő külön fiókkal, így gyorsabb a csere.



Szűrőkészlet


Osztott szűrőzésnél csinálunk egy próbacsíkot csak a „00” szűrővel („Y” színes fej esetén max-ra felcsavarjuk) 2s lépésekkel, előhívjuk a papírt. (Lásd a Papírhívás fület. a Főoldal sorban.) Száradás után azt a csíkot keressük ahol van a fehérekben részlet, tegyük fel ez a 3. csík lesz 2*, a jó expo 6s lesz. Most előveszünk egy másik papírt és ráexponáljuk a 6s –ot. Igyekszünk nem mozdítani sem a fejet sem a papírt, és kicseréljük szűrőt „5” –re. szűrővel („M” színes fej esetén max-ra felcsavarjuk) és elkezdünk próbacsíkozni itt is 2s -al. Ezt a próbacsíkot is előhívjuk, és látni fogjuk milyen lenne a végső kép. Tegyük fel ebből a csíkból, a 2. lesz a jó ami 4s jelent. Beteszünk a nagyítókeretbe egy „teljes” papírt. Most a gépben az „5” szűrő van ezzel exponálunk 4s. Kicseréljük a szűrőt a „00” –ra és azzal pedig 6s fogunk exponálni. Tehát egy papírra kétszer exponálunk csak sárgával és külön csak bíborral. Előhívjuk a papírt, és megnézzük nekünk tetszik é. A sárga a fehéreket adja ki a bíbor a feketéket. A papír egyes részeit különféleképpen is exponálhatjuk a kétféle szűrővel (bábozás takarás) vagy plusz fényt is engedhetünk. A sárga részleteket „tesz” a fehérekbe, a bíbor „mélyíti” a feketéket.

 
Lyukonfény, állítható.
 

Bábozás eszközei

Szívesen megmutatom szinte bárkinek a gyakorlatban ezt is, meg mást is analóg laborálás témakörben.
http://www.bmknet.hu/bmk-eloadasok/7192-fekete-feher-analog-foto-labortechnika-kezdo-es-halado-szinten


* Hagyományos szűrőzésnél megkeressük a negatívnak leginkább megfelelő értéket a színes fejen vagy a szűrőlapok közül. Csinálunk egy próbacsíkot és a legmegfelelőbbnek tűnő idővel csinálunk egy nagyítást. És eldöntjük tetszik e nekünk v. próbálkozzunk egy másik szűrővel.

2* Ezeket érdemes egy papírlapra felírni pl. így:
     „00” szűrő 6s („Y” szűrő 6s)
     „5” szűrő 4s („M”szűrő 4s)
Erre alkalmasak a régebbi próbacsíkok, és akkor azok sem vesznek annyira kárba. Az RC –re kiválóan lehet jegyzetelni egy alkoholos filccel, a baritáltakra meg ceruzával.

Érdemes még elolvasni fekete fehér analóg nagyítás, laborálás témakörben :

Brezina Zoltán : Fekete-fehér fotók laborálása magas szinten c. művet.



Üdvözöllek!
Ha kérdésed lenne, vagy jelentkeznél labortanfolyamra (Részletek „Főoldal” labortanfolyam fül.) laborzona@gmail.com 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése