2015. május 13., szerda

Néhány szó az általam használt vegyszerekről, filmekrőlFekete fehér negatív hívásához, a legtöbb esetben a Kodak Xtol hívót használom 1+1 hígításban.
Ezt minden hívás után kiöntöm, mert minden hívást friss vegyszerrel végzek.

 Az általam nagyon kedvelt Kodak Tmax100 (N hívás); Tmax400 és Ilford Delta100 (N+2 hívás.) filmeket nagyon szépen, finom szemcsével, jó felbontással lehet előhívni benne, és az előbb említett filmek esetében a dobozra írt ISO -t is hozza. (2*) Az Ilford Delta100 N+2 hívás esetén, ISO200. A fenti felsorolásból akár kisfilmről is viszonylag éles, és finomszemcsés 30x40 analóg nagyítások készíthetők. Egy kisfilm hívó költsége 153Ft (1*) (200ml tömény Xtol. 2015-05.).

 Nagy témakontraszt esetén (ellenfényes és éjszakai felvételek „N-2” hívás) roll filmből az Ilford FP-4 filmet használom, filmhívásra saját keverésű PMK hívót (5*). Kisfilmre Agfa APX100, az eredeti „rombusz” logós filmet használom, nem keverendő össze, az Agfaphoto APX100 –al. A „B” oldat nekem nem annyira tömény, mint amit a recept ajánl, és külön a végső felhasználásra hígítva is van néhány liter, ezt temperálom, és ehhez adom 1+ 100 hígításban a tömény „A” oldatot. Természetesen felhasználás után ezt a oldatot is kiöntöm. Ami nagyon fontos még ennél a hívónál, hogy csak közvetlenül hívás előtt szabad összeönteni az „A” oldatot a „B” oldattal, mert ha várunk tönkre megy a hívó, és használhatatlan negatívot kapunk.

 Fekete fehér film híváskor (Lásd a „Főcím” sorban „Filmhívás” fül, mindig használok előfürdőt, 30s.). Forralatlan ioncserélt vizet használok, ennek a hőfoka is fontos, meg kell egyeznie a filmhívó és természetesen az összes vegyszer hőmérsékletével.

 Az előfürdő ideje is lényeges és hatással van a kialakuló képre, növeli a kontrasztot, és picit a tényleges ISO –t. Ezért azt javaslom, mindig ugyan annyi ideig tartson, vagy kalkuláljuk bele a hívásmeredekségbe, mert például 30s helyett 5min előfürdőt használunk az egy, másfél értékkel meredekebb hívást eredményezhet. Például ugyanazon hívásidő esetén „N” hívés helyett „N+1” vagy akár „N+1,5” hívást eredményezhet. (Ezzel az eljárással, úgy tudunk N+ hívásokat csinálni, hogy nem nő a szemcse, és a felbontás, meg az élesség sem csökken.)

Előfürdőt csak elöntős hívó esetén ajánlanám, mert nem elöntősnél több hívó lesz a végén, a sokadik hívásnál már erősen hígíthatja a hívót.

 Amikor szemcsés képeket szeretnék, Kodak Trix400 / Foma R09 1+40   ISO200.Stopfürdő:

 Filmhívásnál 40g kálium-metabiszulfit (kálium-piroszulfit) 1000ml ioncserélt vízhez. Ennek a pH –ját rendszeresen ellenőrzöm pH mérő műszerrel (3*).

 Papírhívásnál, a Tetenal (4*) indikátoros stopfürdőt használok. Ennek két hatalmas előnyét tapasztalom. Nem büdös, és ha a pH érték emelkedik, átlátszatlanná válik, védőfényben. Ezért nagyítás közben, tudni fogjuk mikor öntsük ki, nem kell mérni a pH ezért meg sem feledkezhetünk róla.  

Rögzítésre saját keverésű vegyszert használok, Kodak F-24, annyiban térek el a recepttől, hogy kimérem a vegyszereket 4literhez, de 5l oldom.

Papírhívásra: Kodak Dektol hívót használom. Régebben a saját keverésű D-72 –öt, ezeket Adams ajánlotta. Mivel újra lehet kapni Dektol, ezt fogom használni. Megjegyzem szinte teljesen egyforma a két vegyszer hatása.

A vegyszerek oldásáról már van egy külön bejegyzés:

És itt következzen egy lista, az általam kipróbált fekete fehér filmek, és hívók (filmhívások) közül amikből a fent leírt filmeket, hívókat választottam. A felsorolásban van több olyan anyag amit mostanság nem használok. Ennek nem az az oka, hogy ezek használhatatlanok volnának. A fotóanyagoknak különféle tulajdonságai vannak (Ezekről olvashatsz a „Főcím” sorban „Alaptulajdonságok” –nál.), ezek közül olyan kompromisszumot kerestem, ami megfelel a finom szemcsézetnek, jó érzékenység kihasználásnak, viszonylag jó a felbontása és az élessége, megfelelő áron, Bp. –en beszerezhető, és a mechanikus tulajdonságai is megfelelőek.

Több anyagot még akkor próbáltam ki, amikor még nem mélyültem el annyira zónarendszerben (És a gyakorlati szenzitometriai vizsgálatokban.) ezért lehet újra kéne vizsgálni ezeket.

Ha kérdésed van valamelyik anyaggal kapcsolatban (Vagy nem érted miért nem használom, pedig szerinted a legjobb anyag.), vagy ismersz (használsz) olyan vegyszert, filmet, amiről nem volt szó, keress meg levélben a zonarendszerma@gmail.com  címen. Vagy ha ismersz olyat aki ilyen agyagokat használ, és csinál analóg nagyításokat is. Itt a végén azért megemlítenék két hívót, amit pl. nem használok, és leírom az okaimat is:

1. Ilford ILFOTEC DD-X ami szerintem, az egyik legjobb (Ha nem a legjobb.) általános célú hívó, csak magasabb áron szerezhető be, mint a Kodak Xtol, sajnos nem annyival jobb mint amivel drágább.

2. Kodak D-76 Magasabb az ára mint az Xtol -nak, és ha megvizsgáljuk a tulajdonságokat, szinte mindegyikben jobb az Xtol 1+1 hígításban.

- érzékenység kihasználás (ISO másképp ASA, vagy DIN),
- szemcsézet,
- felbontása,
- kontúr élesség
Akkor mégis miben jobb? A D-76 nagyon régi és ismert hívó, sokan nem mernek változtatni, azonkívül ez kapható 1l kiszerelésben is. Van aki nem tudja elhasználni lejárati időn belül az 5l vegyszert.

  

 
Kodak Trix400 / Foma R09 1+40 És akkor itt a felsorolás, leginkább véletlenszerű, nem jelent „jósági” sorrendet:

Filmek:

Ilford Delta 400 (D400)
Ilford Delta 100 (D100)
Ilford FP-4
Ilford HP-5
Ilford Delta 3200 (D3200)
Ilford Pan 100
Ilford Pan400
Ilford Pan F Plus
Agfa APX 100 (Rombusz logó)
Agfa APX 400 (Rombusz logó)
Agfa APX 25 (Rombusz logó)
Agfaphoto APX100
Kodak Tmax 400
Kodak Tmax 100
Kodak Tmax P3200
Kodak Tri-X 400
Fuji Neopan 100
Fuji Neopan 400
Fuji Neopan 1600
Fomapan 100

Filmhívók:
Ilford ILFOTEC DD-X
Ilford Microphen
Ilford ILFOSOL S
Agfa Rodinal
Foma R09
FX-11 (Recept alapján kikevert)
FHM-4175 (Recept alapján kikevert)
Kodak D-76
Kodak D-76 (Recept alapján kikevert)
Kodak Xtol
Kodak Tmax RS
G-206 (Recept alapján kikevert)
Papírhívók:
Dektol
D-72 (Recept alapján kikevert)
Fenofort papírhívó (Régi vegyszer a Soós kereskedésből)

A réges régen (1980-tól) használt fekete fehér filmek, vegyszerek, filmhívások:
Az alábbi dolgoknak mostanra vonatkozó gyakorlati jelentősége gyakorlatilag nincs. Pusztán nosztalgia. Mivel frissen, folyamatosan, stabil minőségben, nem szerezhetők be.
Fortepan 50
Fortepan 100
Fortepan 200
Fortepan 400
Voltak még olyan filmek, hogy pl. Fortepan 34 de többre ezekkel kapcsolatban nem emlékszem.

ORWO NP 20
ORWO NP 22
ORWO NP 55 Ez egy 35mm mozifilm volt, és 10 – 20m tekercsekben lehetett kapni, és nekem kellett bekazettázni.

Filmhívók:
ORWO R09
Univerzális előhívó
G-206 (Recept alapján kikevert)

1* A 200ml tömény Xtol –t / kisfilm vagy roll esetén is tedd bele, ha még a tankod lehetővé teszi is, hogy kevesebb vegyszerben hívj. Hogy miért arról később lesz szó. Ha nagyon érdekel küldj emailt.

2* Sajnos ez nagyon sok film / hívó párosításról nem mondható el.

3* Ezt pH mérő papírral is kiválthatjuk:


5* PMK hívó. Erről is lesz egy külön írás valamikor. Előlegként, ez egy kétoldatos hívó az
„A” oldatban van Metol, Pirogallol, kálium-metabiszulfit.
„B” oldat Na-metaborát
A metaborát nagyon drága, sikerült előállítanom minimális összegekből, erről is lesz egy külön bejegyzés.

http://www.jackspcs.com/pmk.htm

Ha kérdésed lenne, vagy jelentkeznél labortanfolyamra (Részletek „Főoldal” labortanfolyam fül.) laborzona@gmail.comNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése