2022. június 25., szombat

Lejárt film illetve papír (FF.).

 

Lejárt film illetve papír (FF.).

Kezdjük a filmekkel. Itt rögtön kettéválasztanám a lejárt film témát, hogyan járt le a film Te vásároltad az adott filmet frissen és egyből betetted a fagyoba vagy a hűtőbe.

Ez esetben főleg fagyasztás esetén szinte korlátlan eltarthatóságra számíthatsz, hűtő esetén is jópárévvel a lejárat után is változatlan paraméterekre. Azért érdemes kísérletezni, kipróbálni főleg a magasabb ISO esetén, mielőtt beszerzel 400-500 tekercs filmet egy adott típusból. 😉

Lejárt film esetén, sikerül nagyobb mennyiséget szerezni egy emulziószámból, és tudható, hogy egy helyen volt tárolva, egy tekercsel be lehet kalibrálni a filmet, és a kalibrálásnál kapott paraméterekkel minden további nélkül használhatók a filmek, feltéve persze ha neked megfelelnek a paraméterek 😉

Érdemes azért néhány próbafelvételt is készíteni, ellenőrizni az emulzió egyenletességét, elképzelhető, hogy a film szélei és a közepe nem egyformán öregedett, vagy foltos.

 

A másik, ismeretlen eredetű film, néhány tekercs komolyabb dologra nem szabad használni, mire bemérnéd elfogy.

Ha csak 1-2 tekercs ismeretlen eredetű filmed van, azzal „messzire ne menjél”, megismételhetetlen felvételeket ne készíts rá. Nagyon érdekes és jó játék lehet, és izgalommal várni a végeredményt, célszerű azonban egy másik gépvázba, vagy magazinba tölteni, és adott esetben mindkét vázzal vagy magazinra elkészíteni a felvételt, mert korán sem biztos, bármilyen formában értékelhető felvételt kapsz, pl. annyira magas az alapfátyol, hogy szinte lehetetlen az adott kockáról nagyítani.

Fotópapír régi.

Itt annyiban szerencsésebb a helyzet, hogy rögtön látszik nagyításnál mire számíthatsz. De mielőtt beszerzel nagyobb mennyiséget, lehetőség szerint próbáld ki, és itt is figyelj az azonos emulzió számokra. És igyekezz nem átverni magad, itt sincs ingyen ebéd…

Amit soha ne tegyél, veszel egy két lejárt filmet elfényképezed, valami ismeretlen 1000 éves (Sólyomból akár jó is lehet, de azért az aszteroida mezővel vigyázz. :-) hívóval megpróbálod előhívni, aztán valami ismeretlen papírra nagyítanál főleg elsőre.

Tehát csak akkor kísérletezz lejárt papírra, ha már van némi gyakorlatod a nagyítás terén.

Volt egy olyan sztori, hogy valahol (Lehet éppen a Sósnál.) találkoztam egy ismerőssel és vittem neki néhány nagyítást, ott volt egy fiatal srác meglátta az analóg nagyítást és kérdezte, hogy ez nyomtatás. Gondolom látta a fejemet a kérdés hatására, akkor kicsit elbizonytalanodott. Kiderült vett valami szakadt Zenitet, lejárt film, hívó, papír, valamelyik kicsi kisfilmes nagyítógép, lejárt papír, és ezek után az volt az elképzelése az analóg technikáról amit maga előállított…   


Kiegészítés 2023-01-14

Lejárt filmek, és főleg azok ISO-ja. Meg hogyan hívjam elő.

(Itt fekete-fehér filmekről van szó.)

 

Mivel ez a lejárt film  kérdése időnként előkerül

(Adott helyzetben ismeretlen, ismeretlen eredetű film.)

  
Nincs ökölszabály, ha mégis lenne, lécci mutassatok olyat, hogy valaki kimérte mondjuk 3-4 féle filmen, klf. tárolási módokkal és tárolási időkkel, 2-3 féle hívóval stb. És miért csak az ISO a lényeg, a hívásmeredekség hol van, azzal miért nem foglalkozik soha senki?

 Ha lejárt film, akkor miért nem Rock and roll, ne is nézzük meg az ISO beállítást, hívásnál ne is ellenőrizzük a hőfokot, ne mérjük a hívásidőt stb.

Ha meg fontos, hogy jó legyen akkor miért nem friss film, kalibrálás stb.

 Időnként előkerülnek pl. Forte filmek, sok esetben 100-as filmek. Elmondanék egy érdekes dolgot, amikor még volt Forte gyár, és lehetett friss Forte filmeket kapni, kimértem több Forte100-as filmet, mérve csak tényleges ISO25 volt, szerinted ha gyárilag ISO100-nak, titulált film tényleges ISO-ja 25 volt, most közel 20 évvel a lejárat után mennyi lehet a tényleges ISO????

 Sokan adnak tanácsot, lejárt filmekkel kapcsolatban, de vajon ők meg tudják állapítani egy film tényleges ISO-ját?

Meg tudják állapítani, hogy egy negatív helyesen exponált e. Ha igen hogyan? Te meg tudod állapítani? Biztos vagy benne? Nem vered át magad? Saját tapasztalat, nekem sikerült magam időnként pl. ISO kérdésében…    

 Egy dolgot elárulok, ha már le van exponálva egy film, és nem lettek erre specko kockák, exponálva kifejezetten az ISO vizsgálatára, akkor a denzitométerrel vizsgálni lehetetlen. A denzitométer nem erre való!

 Hát akkor hogyan?

 A papírt úgy exponálod, hogy látszódjon a nega alapfátyla és mellette legyen egy olyan csík ahol a nagyítógép fényét nem takarja a film. A próbacsíknál az a jó expo érték, amikor az alapfátyol ugyan olyan fekete mint a szél. A nagyítógép objektívjén nyitsz 1/3 esetleg ½ blendét. És a próbacsík alapján jónak talált expó idővel csinálsz nagyítást, (Vagy kontaktot, a lehetőségeid szerint.) Most megnézed ezzel az expóval melyik az a kép amikor szépen látszanak a feketékben a részletek (Ebből tudod meg a tényleges ISO -t), ill. látni fogod mekkora a film / hívás / papír stb. Fé átfogása. Más kérdés, hogy tetszeni fog é a kontraszt. Ha rajta van 6Fé a papíron, de neked túl lágy, akkor választhatsz keményebb filmhívást (Ez esetben szemcsésebb és életlenebb lesz a végeredmény. Lásd az alaptulajdonságok oldalt.), vagy nagyíthatod keményebb papírra, persze mindkét esetben +fényt adni a kiégett részekre. Meg hívhatod lágyabbra is a filmet. Az hogy kinek mennyi részlet „kell” a Téma sötét részeiben az erősen egyéni, témától és hangulattól is függhet...

 

De ha már Rock and roll akár dobókockát is használhatsz:

VI=ISO200

V=ISO100

IV=ISO50

III=ISO25 stb.

 

Persze fénymérő helyett is használhatod

VI=1/250

V=1/125

IV=1/60

III=1/30 stb.

 

VI=F11

V=F8

IV=F5,6

III=F4 stb.

Hívásidő:

 

VI=12min

V=9min

IV=8min

III=7min

II=5min

I=4min

 

Hívó:

VI=DDx

V=Xtol

IV=PMK

III=Rodinal

III=D-76

II=Finomszemcsés filmhívó

I=Dobjál újra  😉

Hőmérséklet:

Ami éppen van az tuti

 

2024-04-07    Kiegészítés a lejárt filmekhez, egy másik vonatkozás.

Van néhány lejárt filmem, amikre nem jutna eszembe fényképezni, szerintem többet érnek így mint ha befűzném és próbálnék rájuk fényképezni. Van egy Wolfeni Agfa (Ez lett később az ORWO.)roll filmem, fa az orsó tengelye fém peremekkel 1961 lejárat.

Van egy ORWO NP20 SL kazettás (1982) film, légmentes csomagolásban, az NDK levegője van még benne  😉

 








 

 

 

 


   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése